PQR
Skarvgränd 6
22100 Mariehamn
Åland, Finland

Tel +358 (0)40 5896099
Fax +358 (0)18 13083
pqr@aland.net

”Jag lade beslag på överkojen i babords skans. Fartyget är en fröjd för ögat. Redan klockan 10 på morgonen var vi i arbete, lossade och jämnade ut barlasten. Ordnade upp mina saker. För första gången klättrade jag upp i stormasten.”

Så skrev en begeistrad yngling i sin dagbok i juli 1929. Han hade precis påbörjat sin resa från Europa till Australien som jungman på, som han antog, världens största segelfartyg. De noggranna anteckningarna skildrar hur ynglingen växer till man, hur äventyret omvandlas till hårt arbete, hur veckorna blir till en enda lång vardag.
Dagboken återges i oförändrat skick. Den kompletteras av svartvita bilder som författaren tog under resan. Fotona berättar om en numera svunnen epok ombord på de sagolikt vackra segelfartyg som fram till andra världskriget plöjde världshaven.

12 september Har tillverkat lusplatting och smort storbrassvinschen. I morse var det bleke. På kvällen började det blåsa från syd. Vi lättade ankar och gick ut igen. I höjd med Köpenhamn passerade vi tremastbarken ”Penang” som kom dit i måndags. Vi hade seglat bra mycket snabbare än ”Penang”. Jag tog en bild av henne när hon gick för fulla segel. Vi fick ingen brevpost från Helsingör, så breven från Esko och Sinikka blev kvar där, om de nu alls har skrivit några. En bogserbåt och en kutter fulla med folk kom ut enkom för att hälsa på oss och hurra för oss. Försten fick en märlspik från masten i huvudet nära tinningen. Det blev ett ganska stort hål. Jag var inte på däck då, men säkert har det varit ett fasans liv. Nog visste den spiken var den tog! Stewarden bjöd varje man på en whisky-sup. Alla tog utom Kari, Saharoff och jag. Det är då för väl att man inte röker, för tobaken kostar 10 shilling för ett kilo Dobbelman och 3 shilling för 100 st. Virginia papyrosser. Skepparn klår upp oss rejält med över 100 % i vinst. På bilden Penang. Bilden tillhör Ålands sjöfartsmuseum. sid. 28