PQR
Skarvgränd 6
22100 Mariehamn
Åland, Finland

Tel +358 (0)40 5896099
Fax +358 (0)18 13083
pqr@aland.net

Blues från ett krossat världshus

Sonja Nordenswan

 

 

 

 

 

Min värld, som ända tills i fjol kunde liknas vid att bo i ett hyggligt hus, visade sig vara ett hus uppfört på lös grund, ett världshus som långsamt började rasa ihop.

 

 

Mormors livshistoria och upptäckten av vem som var min riktiga morfar åstadkom de första sprickorna i grunden. Med mammas dagböcker blev sprickorna större och huset sjönk ihop så mycket att fönsterbågarna inte längre kunde hålla fönstren på plats. De föll ur och krossades, ett efter ett. Det blev kallt. Det blåste rätt igenom huset. Jag skar mig på glas och blev blodig. Då försökte jag täta hålen och lyckades, ännu ett litet tag, hålla kvar illusionen om att världshuset var beboeligt.

 

 

 

 

 

I denna brutala berättelse om tre generationer kvinnor tar de frånvarande männen stor plats. Sonja Nordenswan beskriver ömsint och med återhållna känslor kvinnornas utsatta situation. Skildringen omspänner fem decennier, från sent femtiotal fram till i dag.

Foto: Niclas Stjärnfelt

Sonja Nordenswan debuterade 2007 med romanen Stina och herr Saltarello. (Sahlgrens Förlag)

Sonja blir nu läst i hela Norden

Sagt om Sonja Nordenswans debutroman Stina och herr Saltarello:

 

Om Åland inom en överskådlig framtid får rätt att nominera kandidater till Nordiska rådets litteraturpris är Sonja Nordenswans debutroman Stina och herr Saltarello helt klart en värdig kämpe om det ärofyllda priset. 

Lina Antman Nya Åland

 

 

 

Berättelsen tangerar de stora frågorna: livets mening, sorgen och omsorgen om nästan, kärleken och döden. Den berör för den verkar sann, oåterkallelig och på sina ställen grym.

Gerd Söderholm, Vasabladet

 

 

 

Romanen beskriver, på ett osentimentalt vis, hur människor i underläge hanterar sin situation. Den är, trots den mörka grundtonen, en berättelse om styrka. Det ska bli spännande att se vilka andra berättelser Nordenswan har att bjuda på.

Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidningen