PQR
Skarvgränd 6
22100 Mariehamn
Åland, Finland

Tel +358 (0)40 5896099
Fax +358 (0)18 13083
pqr@aland.net

Recensioner från BTJ      

 


Bilderbok. Dunderlund är en rar liten rundmagad och tunnhårig gubbe i rutig skjorta. Han är ungkarl med potatisåker. Vid postlådan möter han grannens sommarsemestrande barnbarn, flickan Frida, som utsett bokstaven R till sin bästa bokstav. Vilken (fast hon säger faktiskt vilket) är din, frågar hon. Att följa Dunderlunds slingriga väg till klarhet, innefattande telefonsamtal till syster i Övre Soppero
hon visar sig vara otroligt förtjust i O är ett sant och stilla nöje. Texten är omväxlande koncis och poetiskt knapp, omväxlande sirlig och komiskt omständlig. Den stillsamma, underfundiga humorn som löper genom texten möter vi också i bilderna som är helt kongeniala. Det är välgjorda akvareller med inslag av collage. Layouten är utsökt. Boken är en liten pärla, udda men underbar. Åsa Lind och Sara Lundberg har tidigare gett ut bl.a. Prinsessboken (2004) och Abrakadabra (2005).- Svante Svärd.
 

 


 

 

 


 

 

När farbror Dunderlund träffar den tandlösa flickan Frida vid byns brevlådor frågar hon honom om vilken bokstav som är hans bästa. Dunderlund tar gott om tid att fundera över frågan och kommer efter några dagars tänkande fram till att U är hans bästa bokstav. Boken är mycket välarbetad till både innehåll och utseende med text och bild i ypperlig samverkan. Texten är mestadels skriven i korta, lättförståeliga kärnfulla meningar med ett poetiskt uttryck blandat med en underton av stillsam, underfundig humor. De collageliknande illustrationerna har akvarellbilder som bas och uttrycker textinnehållet på ett både levande, fantasifullt och för ögat njutbart sätt. Berättelsen går i långsamhetens och eftertänksamhetens tecken med fokus på små vardagliga, ibland kanske självklara saker, som kan vara intressanta att fundera på. Boken är en inspirationskälla till eget tänkande och filosoferande, vare sig man läser den själv eller tillsammans i grupp med en vuxen som samtalsledare.- Inger Lindberg.
Häfte 09122       Sorteringskod: 120

 

  

 

Ett Dunderlund blad

ISBN 978-952-5705-13-3 ca pris 18,60 €